Nuorisoseura - Kulttuuriseura

Nuorisoseura – kulttuuriseura

Vuodesta 1945 asti on sarkolaiseen elämään kuulunut tavalla tai toisella Sarkolan Nuorisoseura. Sen tilaisuuksissa ovat vanhat sekä nuoret saaneet ilmaista itseään; opiskella, viettää iltaa ja ilakoida vuosien kuluessa, milloin ahkerammin, milloin taas harvemmin. Nuorisoseura on kulttuuri- ja nuorisotyötä tekevä valtakunnallinen järjestö, johon voivat liittyä kaikki ihmiset rotuun, uskontoon, poliittiseen vakaumukseen, varallisuuteen tai mihinkään muuhunkaan katsomatta. Se on järjestö, joka sopii kaikille, jotka haluavat harrastaa mitä tahansa lain sallimaa asiaa. Nuorisoseura korostaa yksilöä, jokainen yksilö, jokaisen toiminta itsensä ja ihmiskunnan hyväksi on tärkeä. Nuorisoseura-aate uskoo myös ihmisen jatkuvaan henkiseen kasvuun. Ihmisestä löytyy henkistä potentiaalia kehdosta hautaan, se on vain löydettävä ja sen on annettava vaikuttaa elämään. Elämänrohkeutta voidaan opiskella koko ihmiselon ajan. Tässä voi apuna olla nuorisoseura.

Nuorisoseuraliike perustettiin Pohjanmaalla 1880-luvulla, liikkeen ideologina ja oppi-isänä toimi monitoimimies Santeri Alkio. Hänen toimintansa lähtökohtana oli usko ihmisyyteen ja sen kehitystarpeeseen. Hän uskoi, että ihminen on hyvä, hyvyydelle oli vain luotava edellytykset tulla ihmisessä esiin.

Tänä päivänä Sarkolan Nuorisoseura on hiljaa, runsaan kymmenen vuoden vilkas, osin jopa kiivas kausi on takana. On aika levätä, olisi aika vaihtaa vetäjiä, kaikella on aikansa. Tänään ei ole Sarkolan Nuorisoseuran aika, mutta entä huomenna?

Jaakko Niukkanen

Lisätietoja